Projects

Atık Yağdan Jel Sabun ve Deterjan Atölyesi

 

 

 

Bugünün dünyasında, kontrolsüz bir şekilde çevreye ve insan sağlığına zarar veren atıkların alıcı ortamlara ulaştığı gerçeği açıktır. Bu atıklardan biri ise kullanılmış bitkisel yağlardır. Özellikle kızartma sonrası oluşan bu atıkların evlerde diğer çöplerden ayrı toplanmaması ve alıcı ortamlara ulaşması, farklı olumsuz çevresel etkilere neden olmaktadır.

Bitkisel yağların kullanıldıktan sonra lavaboya dökülmesi, altyapı sistemlerinde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu atıklar zamanla kanalları tıkayarak atık su arıtma tesisine ulaşabilir ve bu da arıtma verimini olumsuz etkiler. Arıtılmadan doğal ortama salınan bitkisel atık yağlar ise suyun oksijen seviyesini azaltır, balıklar dahil diğer canlılara zarar verir ve su yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engeller. Ayrıca denizlere karışan her 1 litre atık yağ, yaklaşık bir milyon litre temiz suyu kirletebilir. Bu nedenle bitkisel yağları lavaboya dökmekten kaçınmak önemlidir.

Evsel katı atıkların içine bırakılan bitkisel atık yağlar, kontrolsüz bir şekilde toprağa atılırsa, bu durum toprakta olumsuz etkilere yol açar ve yağmur sularıyla yeraltı sularına karışarak içme suyu kaynaklarına ulaşabilir. Bu nedenle, çevre ve insan sağlığına zarar veren bu atıkların uygun bir şekilde ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Bitkisel atık yağların bertaraf edilmesi yerine geri dönüştürülerek kullanılması, hem çevreye hem de insanlara en büyük faydayı sağlayacak olan doğru yöntemdir. Geri dönüşüm, atık yağların yönetimi konusunda birçok faydalı seçenek sunmaktadır ve bu da günümüzde önemli bir konudur. Geri dönüşüm sayesinde, atık yağları ortadan kaldırmanın yanı sıra onları faydalı bir kaynağa dönüştürmek mümkündür.

 
 
Atölye Amacı:

Bu çevrimiçi atölyede insan ve çevre sağlığı için sıfır atık ve sürdürülebilir yaşam ilkeleriyle beraber atık yağları jel sabuna (Arapsabunu) ve onu da sıvı deterjana çevirerek ileri dönüşüm örneği ürün çıkarmak amaçlanır. 

 

Hedef Kitlesi:

Sıfır atık ve sürdürülebilir yaşam hakkında bilgi edinmek ve bunları yaşamına katmak isteyen herkes için uygundur.

 

Neler Öğreneceksiniz?

Küresel ve yerel atık sorunlarına bir tür çözüm üretme, evde atık yağları jel sabuna ve onu da deterjana dönüştürme, sıfır atık, yeşil kimya, geri ve ileri dönüşüm, bilinçli tüketim hakkında temel bilgiler edinilir.

 

 

Materyaller: Katılımcılar aynı anda evde de yapmak isterse, su ısıtıcı, çubuk blender karıştırıcı, ölçü kapları, tartı, cam kap, kavanoz, bardak, kaşık, eldiven, maske vb

 

Malzemeler: Atık yağ, saf su (Yağmur suyu, elektrikli kurutma mk suyu, klima suyu da olabilir), potas kostik (KOH), çamaşır sodası, karbonat.

 

 

Eğitim Takvimi : Tarih açılanacak

 

Yer: Online (Zoom) 1 Saat
 
 
 
 
Kimler Katılabilir?
 
 
Herkes katılabilir
 
 

Eğitimen ve Uygulayıcı: Fatih KÜÇÜKUYSAL Kimyager, Polimer Malzeme Mühendisi, Sürdürülebilir Yaşam Danışmanı

 

 

Bu program ; Social Mind Talks Platformu etkinliğidir. 
 
 
Sosyal Akıl Derneği ve Fatih KÜÇÜKUYSAL'ın İşbirliğinde gerçekleştirilecektir. Kayıt sonrası sizlerle iletişime geçilecektir.
 
 
 
Eğitim ücretsizdir.
 
 
 
Başvuru için tıklayınız. 
 
 
 
 
 
Bu projenin yaygınlaştırılmasında  ve bu gibi projelerde katkı sunmak üzere gönüllü olarak bize katılabilir; ayrıntılı bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz! Bize Katıl Formu

Kurumsal iş birliği ile bize anlamlı bir katkı sunabilirsiniz. İşbirliği Formu

Lütfen sadece info@sosyalakil.org.tr adresinden bizimle iletişime geçin!