
Hedef Kitle
Gençler, gençlik çalışanları ve profesyonelleri, sivil toplum kuruluşları üye, gönüllü ve profesyonelleri ve bu alana ilgi duyan potansiyel aktivistler.
Projenin Amacı
Diplomasi, dış politikanın belirleyici bir unsuru olup, temel amacı ülke menfaatlerini korumak, küresel toplumda çatışmaları önlemek, barışı inşa etmek ve korumaktır. Bu uzmanlık alanı günümüzde yaklaşık 20 alt başlığa ayrılmaktadır (Çakmak, Çobanoğlu, Ülker, 2018) ve araştırmalar, bu diplomasi türlerinden en yaygın ve etkin olanının sivil diplomasi olduğunu göstermektedir. Sivil diplomasi, ülkelerin resmi kimlik taşımayan temsilcileri aracılığıyla arabuluculuk, müzakere ve hak savunuculuğu yaptığı bir alandır ve küreselleşme ekseninde sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından yürütülmektedir. STK’ların toplum nezdinde kamu vicdanını temsil eden, sorumluluk bilinci yüksek ve hak temelli çalıştığı algısı, diplomasi alanında diğer aktörlere nazaran öncü hatta karar verici olmasını sağlamıştır.
STK’lar, sivil diplomasi alanında kültürü tanıtmak, köprü kurmak, uluslararası yardım faaliyetleri düzenlemek ve kriz durumlarında arabulucu rol üstlenmek gibi çeşitli görevler üstlenirler. Bu faaliyetlerin artması, alanda uzman STK’lara ve çalışanlarına olan ihtiyacın da artmasına yol açmaktadır. Sivil diplomasiye olan ilginin artması, bu alanda çalışan ve hedef grubu gençler olan STK’ların kurumsal kapasitelerini gözden geçirmelerini ve gençlik iletişimi yöntemlerini profesyonelleştirmelerini gerektirmektedir. Diplomasi, ciddi ve uzmanlık gerektiren bir alan olup, gençlerin bu alanı doğru kavrayabilmeleri ve profesyonelleşebilmeleri için uzman desteğine ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu destek, gençlik STK’ları ve gençlik çalışanları tarafından sağlanabilir.
“Sivil Diplomaside Sosyal Akıl Projesi”, Türkiye Ulusal Ajansı “Erasmus KA153” kapsamında Sosyal Akıl Derneği, İstanbul Stratejik Araştırma ve Düşünme Derneği (İSDAM) ve International Budapest Youth (IBY) ortaklığıyla yürütülecek ve gençlik alanında hizmet veren kuruluşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesini, personellerin bireysel gelişiminin desteklenmesini, diplomasi ekosistemine uyum sağlamalarını ve kuruluşlarına yenilikçi unsurlar katabilmelerini özellikle gençlik çalışanlarının sivil diplomasi alanında yetkinliklerini derinleştirerek, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde dönüştürücü bir etki yaratmayı hedeflemektedir. Projenin temel odak noktası, sivil toplum profesyonelleri ve gönüllülerinin küresel diplomasi ekosisteminde aktif ve etkili aktörler haline gelmelerini sağlamak, bu süreçte kurumlarının da yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyonla güçlenmesine katkı sunmaktır.
Bu kapsamda faaliyetler;
Sivil Diplomasiye Giriş Eğitimleri (12 Saat İstanbul)
Sivil Diplomaside Gençlik Çalışanlarının Rolünü Tekrar Düşünmek Konulu Uluslararası Çalıştay (1 Günlük Macaristan-Budapeşte)
Gerçek Hayatta Uygulanabilir Sivil Diplomasi- Barış İnşası Projesi Tasarlama Konulu 2 Atölye Ve Kapanış Programı (İstanbul)
Proje Ortakları
- Türkiye Ulusal Ajansı
- İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi ( İSDAM )
- International Budapest Youth (IBY-Macaristan-Budapeşte)
Proje Fon Kuruluşu
Türkiye Ulusal Ajansı “Erasmus KA153”
Sonuç
Proje, gençlik odaklı kuruluşları yalnızca “katılımcı” değil, “küresel diplomasinin şekillendiricileri” haline getirmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, bireylerin ve kurumların birbirini beslediği bir sinerjiyle, barış inşasından kültürlerarası diyaloğa kadar geniş bir alanda kalıcı izler bırakılması hedeflenmektedir.
Proje; sivil diplomasi alanında verilecek eğitimler (Sosyal Akıl Derneği-İstanbul), sivil diplomasi kapsamındaki uluslararası çalıştay (International Budapest Youth (IBY)-Budapeşte) ve yapılacak online-yüzyüze(İstanbul Stratejik Araştırma ve Düşünme Derneği (İSDAM) -İstanbul) atölye/toplantılara katılım için gençlik çalışanlarını davet ediyoruz. Bu konularda aktif katılım için başvuru formunu eksiksiz olarak ilgiyle doldurmanız gerekmektedir. Başvurularınız seçici kurul tarafından incelenerek kriterlere uygun kişiler online veya yüzyüze mülakata davet edilecektir.
Bu projenin ya da diğer projelerimizin yaygınlaştırılmasında ve bu gibi projelerde yer almak üzere gönüllü olarak bize katılabilir; ayrıntılı bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz! Bize Katıl Formu
Kurumsal iş birliği ile bize anlamlı bir katkı sunabilirsiniz. İşbirliği Formu
Lütfen info@sosyalakil.org.tr adresinden bizimle iletişime geçin!