Birlik Vakfı Ekonomi Bülteni 8. Sayısı Röportaj Konuğu: Sosyal Akıl Derneği

Bu sayımızdaki röportaj konuğumuz, Sosyal Akıl Derneği Başkanı Birlik Vakfı Ekonomi Bülteni 8. sayısıyla yayında… Mesut Dündar. Yaklaşık dört yıllık bir geçmişi olan bu dernek şimdiden güçlü çalışmalar yapmaya başlamış bile. Dernek aslında basit ama etkili denilebilecek örneklerden yola çıkarak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Faaliyetlerini “iyilik hareketi” olarak tanımlayan dernek, sosyal gelişime açık insanları bir araya topluyor. Biz de Sosyal Akıl Derneği‟nin kuruluş amaçları ve faaliyetleri konusunda merak ettiklerimizi sizler adına derneğin başkanı Mesut Dündar‟a sorduk.

 

Bu sayımızdaki röportaj konuğumuz, Sosyal Akıl Derneği Başkanı Mesut Dündar.

Yaklaşık dört yıllık bir geçmişi olan bu dernek şimdiden güçlü çalışmalar yapmaya başlamış bile. Dernek aslında basit ama etkili denilebilecek örneklerden yola çıkarak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Faaliyetlerini "iyilik hareketi” olarak tanımlayan dernek, sosyal gelişime açık insanları bir araya topluyor. Biz de Sosyal Akıl Derneği‟nin kuruluş amaçları ve faaliyetleri konusunda merak ettiklerimizi sizler adına derneğin başkanı Mesut Dündar‟a sorduk.

 

 

Sosyal Akıl Derneği neden kuruldu, neler yapmak istiyor, nasıl başladı bu süreç?

 

Derneğimiz 2014 yılının Eylül ayında, gittikçe bireyselleşen dünyada sosyal sorumluluğa ve dayanışmaya duyulan ihtiyacı fark eden üç arkadaşın hayalinden yola çıkarak kuruldu. Bizler; her birimizin birbiri üzerinde hakkı bulunduğuna ve bu haktan doğan sorumluluğu olduğuna inanan, karşılaştığı sosyal sorunlar karşısında herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünen, öncelikle kendimizi, sonra toplumun diğer fertlerini sosyal sorumluluklarını üstlenmeye davet eden bir topluluğuz.

 

Derneğinizdeki üyeler ve gönüllüler kimlerden oluşuyor?

Derneğimizin içinde farklı görüşlere, inançlara, düşüncelere sahip; farklı meslek gruplarında çalışan arkadaşımız yer alıyor. Logomuzun renkleri ve şekli bu renkliliğin ifadesidir. Üyelerimizin çoğu da gençlerden oluşuyor. Yürüttüğümüz faaliyetlerde gönüllülerimiz aktif olarak görev alıyorlar. Biz de üyelerimizi, gönüllü arkadaşlarımız arasından seçiyoruz ve seçerken de uzun bir sürenin geçmesini bekliyor, uyumu gözetiyoruz. Üyelik tekliflerini biz onlara yapıyoruz.

 

Derneğinizin amaçları neler?

Derneğimizin amacı; çocuk, genç ve dezavantajlı bireylerin etkin ve ön planda olduğu aile temelli, toplumsal dayanışma, güven, sorumluluk, istikrar ile toplumsal sorunlara ve ihtiyaçlara etkili, verimli, kalıcı, uzun dönemli ve çok katılımlı çözümler üretmek. Bunu yaparken önemli değerlerin oluşturulmasında rol oynayan, gönüllülük, savunuculuk, girişimcilik, sosyal girişimcilik, inovasyon ve sosyal inovasyon odaklı yaklaşımlarla kültürel, sosyal, sportif, mesleki, kişisel, ahlaki ve düşünce merkezli çalışmalar yapmaktır.

 

Daha önce yürüttüğünüz projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

2014 yılının Eylül ayında kuruluşumuzun ardından, 2015-2016 yılları arasında hızlı bir girişimle, İçişleri Bakanlığında "Yeni İşim Sosyal Girişim” adlı projemizle fon desteği aldık. Bu proje ile 250 kişiye "Sosyal Girişimcilik”, "Sosyal İnovasyon”, "Kitle Fonlama”, "Paylaşım Ekonomisi”, "Teknolojiyle Sosyal İnovasyon”, "Etik”, "Proje Yazma ve Yönetme”, "Gönüllülük ve Gönüllü Yönetimi” gibi eğitimler verdik. Proje kapsamında seminerler, çalıştaylar ve küçük bir sivil toplum fuarı gerçekleştirdik. Arkasında Gençlik Spor Bakanlığı ile "fightislamofobi” projesiyle çocuk ve gençelerin çok fazla etkilendiği dijital oyunlar, çizgi filmer ve kitaplardaki islamofobik içeriklerin bildirimde bulunulduğu web sitesini ve aplikasonlarla özel bir sistem kurduk. Yine aynı dönem İçişleri Bakanlığı ile "Bir Düşünsen” adlı projemizle Çocuk ve Gençlik Çalışnlarına yönelik bir Liderlik Programı başlattık ve sonuçlandırdık. 2018 yılında İngilterede birçok ülkenin ortak olarak yer aldığı "AB için Sürdürülebilir Sosyal Girişimcilik Projesini” gerçekleştirdik. Bunun dışında, Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte, Kalkınma Bakanlığı İstanbul Kalkınma Ajansı üzerinden gerçekleştirdiğimiz "Yıldız Yaratıcı Endüstriler Uygulama ve Araştırma Merkezi” projesiyle, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesine film, prodüksiyon, resim, müzik ve gravür atölyeleri kurulmasını sağlayarak, öğrencilerin ve üniversitenin etki alanındaki ilçelerin hizmetine sunduk. Ayrıca İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte, Kosova Prizren‟de eski kaynak ve okuma kitaplarının yer aldığı Türkçe Kütüphane projemizi hayata geçirdik. Bu proje ile kültür ihracatı yaptığımızı gururla belirtmek isteriz. "Sosyal Kütüphane Projemiz” ise 2 yıldır devam ediyor. Amacımız, askeri alanlar, köy okulları, cezaevleri, yurtlar gibi kitap okumak için zamanın fazla olduğu ancak kısıtlı imkanların olduğu yerlere kütüphaneler kurmak. Derneğimiz şu ana kadar 9 cezaevine, 1 jandarma bölüğüne ve 1 yurda bedelsiz olarak kütüphane kurdu. İlim Yayma Vakfı Mezunları Derneği ile "Vefakar” projesini, İstanbul Kültür Elçileri Derneği ile " İstanbul Kültür Elçileri” projesini yürüttük ve bir çok kurumla ortaklıklar yaptık.

 

Devam eden diğer projeleriniz neler?

Düşünen TÜR” projemizle sıra dışı düşünen insanları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Şu an için bu projemize sponsor bulma gayretindeyiz. Amerika Harvard Üniversitesi ile devam ettirdiğimiz "Güç Bende” projemiz ile çocuk ve gençlere "tasarım odaklı düşünme” yöntemi ile sosyal problemleri çözmelerinin yollarını aktarmaya çalışıyoruz. Bu projemiz halen devam etmektedir. Bunların dışında sivil toplumun haber, faaliyet ve etkinliklerinin duyurulduğu ve onların sesi olacak bir web sitesini de yayın hayatına hazırlamaktayız. (www.sosyalakil.com). İstanbul Kültür Elçileri Derneği ile şu anda " İstanbul Kültür Akademisi” projesiniz İçişleri Bakanlığı ile başlatacağız. Ayrıca AB Sivil Düşün Programı ile " Avrupa İslamofobi Ağı” projesinin ön kabulü alınarak yakın zamanda başlayacağız. 

 

Gelecekten ve bu yazıyı okuyanlardan beklentileriniz neler?

Öncelikle sivil topluma yönelik önyargılarını bırakmalarını, bu kuruluşların ne kadar zor şartlar içinde çalıştıklarını görebilmeleri için STK‟ları ziyaret etmelerini öneririm. Bu kuruluşlar devletin ulaşamadığı ya da yetersiz kaldığı alanlarda gerçekten çok büyük sorumluluklar üstlenmektedirler. Sivil toplum kuruluşları ile barışamayan bir toplumun sürdürülebilir kalkınmasını sağlaması gerçekten çok zor. Umarım yakın gelecekte sivil toplumun gücünü çok daha güçlü şekilde kavrayıp hep birlikte harekete geçirebiliriz.

Derneğinizde gönüllü olmak isteyen okurlarımıza ne yapmalarını önerirsiniz?

Derneğimizin çatısı altında, ilgi alanlarına uygun gönüllülük faaliyeti yapmak isteyen okurlarınızın doğru şekilde yönlendirilmelerine vesile olmak isteriz. Bu konuda harekete geçmek isteyenler web sitemizde yer alan "bize katıl” formunu doldurabilirler. Arkadaşlarımız en kısa sürede başvurularını yanıtlayacaklardır. Ayrıca yapmayı hayal ettiğiniz projeler ve faaliyetler için de, web sitemizde yer alan "proje / fikrim var” formunu doldurarak paylaşımda bulunabilirsiniz. Sosyal Akıl Derneği olarak, hep birlikte dünyayı daha yaşanabilir hale getirmeye hazırız. www.sosyalakil.org.tr / T: 0212 909 1915

 

Yayın için tıklayınız : https://katilimdunyasi.com/wp-content/uploads/2019/03/Birlik20190312.pdf